نقش رهبري درمديريت مذاکرات فوق العاده بود
رئيس سازمان انرژي اتمي گفت: به سهم خودم به طور ويژه از مقام معظم رهبري تشکر مي کنم زيرا نقشي که ايشان در حفظ و پيشبرد صنعت هسته اي و در مديريت نحوه مذاکرات هسته اي داشتند فوق العاده بود که بعداً تشريح خواهد شد.
علي اکبر صالحي با حضور در برنامه گفتگوي ويژه خبري سه شنبه شبکه دو سيما افزود : تذکر ايشان ، تذکر به مذاکره کننده داخلي از جنس " وذکر ان الذکري تنفع المومنين" و همزمان اخطاري به طرف مقابل بود که بداند مذاکره کننده ايران نخست به پشتوانه ملت ، رهبري و دولتش کار مي کند و دوم اينکه انها نبايد جلوتر از حد خودشان بيايند و اين بسيار کارساز بود .
وي گفت : نقشه راهي که منجر به بسته شدن پي ام دي شد بر اساس منويات مقام معظم رهبري اقدام کرديم و ايشان دستوراتي در خصوص مصاحبه ها و نحوه بازرسي ها دادند که همه آنها را لحاظ کرديم .
صالحي افزود : الحمدلله به لطف الهي ضمن عمل به منويات ايشان به گونه اي عمل شد که نتيجه اي که امروز گرفتيم بسيار مبارک است که ان شاء الله ملت آثار آن را خواهند ديد.
وي در پاسخ به اين پرسش که 12 قطعنامه اي که گفته شد لغو شده است چه موانعي را براي ايران بوجود آورده بود ، گفت : عمده مانعي که اين قطعنامه ها ايجاد کرده بودند اين بود که آنها منجر به صدور چند قطعنامه در شوراي امنيت سازمان ملل شده بود که با آنها توانستند اجماع جهاني ايجاد و تحريم ها را عليه ايران تشديد کنند .
صالحي ادامه داد : طبق اساسنامه آژانس تعريف شده که بايد آژانس همه نوع همکاري را با اعضاي خود داشته باشد اما اين قطعنامه ها موجب شد که متاسفانه ما را از همکاريهاي فني با آژانس در سه سال اخير منع کنند.
رئيس سازمان انرژي اتمي گفت : ما يکي از کشورهاي پيشتاز در استفاده از امکانات آژانس در ابعاد فني بوديم و هر سال حدود يک و نيم تا دو ميليون دلار استفاده هاي فني از آژانس مي برديم که اين مقدار بيش از پول عضويتي بود که مي پرداختيم .
رئيس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اينکه طراحي رآکتور جايگزين رآکتور اراک را چه زماني آغاز خواهيم کرد گفت : حدود يکسال است که طراحي را آغاز و ان را در برجام ارائه کرديم و بر اساس آن اقدام مي کنيم .
صالحي افزود : کارگروه ويژه اي از ايران - چين و آمريکا براي بازسازي و يا مدرن سازي رآکتور اراک تشکيل شده است و همچنين کشورهاي ديگر نيز مي توانند به اين کارگروه بپيوندند .
وي گفت : ما طراحي خود را آغاز کرديم زيرا پروژه مال ماست و ما کارفرما و مدير طرح هستيم .
رئيس سازمان انرژي اتمي افزود : مخزن قبلي اراک را خودمان ساختيم و اکنون نيز مخزني مشابه آن مي سازيم اما سوراخ هاي آن را تغيير مي دهيم و جابه جا مي کنيم و در کل طراحي ، يکي است .
صالحي با بيان اينکه حدود دو سال ونيم طول مي کشد تا مخزن جديد را بسازيم گفت: طراحي رآکتور را از صفر آغاز نمي کنيم و فقط طراحي مخزن جديد را انجام مي دهيم .
وي ادامه داد : در کل حدود سه تا چهار سال طول مي کشد تا رآکتور اراک را سرو پا کنيم و راه اندازي آن هم حدود يک تا يک سال ونيم طول مي کشد .
رئيس سازمان انرژي اتمي گفت : ما از فرصت استفاده مي کنيم تا کشورهايي مانند آمريکا وچين ، طراحي ما را تاييديه علمي بدهند و اين ما را با اطمينان بيشتري روبرو مي کند تا کار را پيش ببريم .
وي با اشاره به اينکه رآکتور اراک ، رآکتور واقعي مانند بوشهر اما در مقياس کوچک تر است افزود : اگر ما از اين فرصت همکاري استفاده نکنيم و اتفاقي روي دهد افکار عمومي مردم از ما مي پرسد چرا از فرصت همکاري استفاده نکرديد اما اگر آنها تاييديه بدهند ما با اطمينان خاطر جلو مي رويم و گرچه شايد باز هم اتفاقي رخ دهد اما از نظر وجداني ، همه مسائل ايمني را رعايت کرديم .
صالحي گفت : سه ساعت پيش تماس تلفني مفصلي حدود يک ساعت با رئيس سازمان انرژي اتمي چين و همچنين مونيز وزير انرژي آمريکا به مدت حدود 45 دقيقه درباره بازطراحي رآکتور اراک گفتگو کردم .
رئيس سازمان انرژي اتمي افزود : کارهاي زيادي براي اجرايي شدن برجام در پيش داريم اما با اين تماس ها رفع موانع مي کنيم .
وي ادامه داد : اجرايي شدن برجام جزئيات فراواني دارد و مابايد آن را به گونه اي پيش ببريم که ساختار هسته اي ما طبق دستور مقام معظم رهبري حفظ شود و خدشه و کندي در کار ايجاد نشود .
صالحي گفت : حدود يک ماه پيش جلساتي داشتيم و نتايج اين جلسات و پشت پرده آن را که در جهت منافع ايران است در پسابرجام بيان مي کنيم.
وي درباره چگونگي رسيدن به ظرفيت 190هزار سو غني سازي هم گفت : بر اساس محاسبات ما نياز سالانه ما براي تامين سوخت نيروگاه بوشهر و رآکتور اراک و تهران حدود 190 هزار سو است .
رئيس سازمان انرژي اتمي با بيان اينکه در 15 سال آينده بايد حداقل 190 هزار سو داشته باشيم افزود : برنامه اي را در اين باره تنظيم وخدمت رئيس جمهور و مقام معظم رهبري ارائه کرديم که در شوراي نظارت بر برجام و شوراي عالي امنيت ملي بررسي شد .
صالحي با اشاره به اينکه بالقوه مي توانيم به ظرفيت حدود يک ميليون سو برسيم گفت : در نطنز دو سالن A و B داريم که زيرساخت هاي سالن B هنوز ساخته نشده است .
وي افزود : 20 هزار ماشين سانتريفيوژ در سالن A جا مي شود که اگر ماشين سانتريفيوژ آي آر 8 به درستي ساخته شود هر کدام از آنها تا 25 سو ظرفيت غني سازي دارند که در اين صورت سالن A ، 500 هزار سو ظرفيت غني سازي خواهد داشت .
رئيس سازمان انرژي اتمي با اشاره به اينکه در سالن B نيز حدود 20 هزار ماشين سانتريفيوژ آي آر 8 را مي توان جا داد گفت : در اين صورت اين سالن نيز ظرفيت غني سازي 500 هزار سو را خواهد داشت که در مجموع داراي ظرفيت بالقوه غني سازي يک ميليون سو در سالن هاي A و B نطنز خواهيم بود .
صالحي با اشاره به تاريخچه اي از فعاليت سانتريفيوژها در ايران گفت : از سال 69 سانتريفيوژها را وارد کرديم و سال 72 توانستيم دو ماشين را راه اندازي کنيم و در حدود سال 83 نيز توانستيم آبشاري از اين ماشين ها ايجاد کنيم .
وي ادامه داد : از سال 84 تا 85 سانتريفيوژهاي خود را ساختيم و اکنون هنوز اين ماشين ها کارايي هاي لازم را ندارند اما کشورهاي پيشرفته در اين زمينه مي گويند در زمان طراحي سانتريفيوژ جديد و رسيدن آن به توليد انبوه 8 سال زمان نياز دارد و اين زمان براي ما که از تجربه کمتري برخورداريم حداقل 10 تا 12 سال است .
صالحي گفت : بر اساس برجام از سال هشت و نيم به بعد مي توانيم دويست ماشين سانتريفيوژ آي آر 8 و 200 ماشين آي آر 6 را بدون روتور توليد کنيم.
وي در توضيح اينکه چرا اين ماشين را بدون روتور توليد مي کنيم گفت : هر ماشين سانتريفيوژ اجزاي مختلفي دارد که يکي از آنها روتور است و به اين علت روتور را انتخاب کرديم که هر زمان اراده کنيم به سرعت مي توانيم آن را توليد کنيم .
رئيس سازمان انرژي اتمي افزود : از نظر طرف مقابل فرقي نمي کرد که چه قطعه اي از ماشين نباشد وما روتور را اتنخاب کرديم زيرا نگهداري آن مشکل است و با توجه به اينکه از سال دهم شروع به ساخت کامل ماشين مي کنيم بنابراين اگر مي خواستيم روتور توليد کنيم نگهداري آن تا سال دهم مشکل بود .
صالحي ادامه داد : از انتهاي سال سيزدهم به بعد آزاديم و مي توانيم هر قدر که خواستيم ماشين سانتريفيوژ روتور دار بسازيم .
وي با بيان اينکه تا سال سيزدهم نمي توانيم به ظرفيت غني سازي 190 هزار سو برسيم گفت : در سال پانزدهم به حداقل 190 هزار و حداکثر يک ميليون سو خواهيم رسيد .
رئيس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به اين پرسش که تحقيق و توسعه را از چه زماني آغاز مي کنيم گفت : تحقيق و توسعه ما متوقف نيست اما پس از برجام محدوديت هايي را در اين زمينه پذيرفتيم که در طول ده سال تعداد ماشين ما در آبشار بيش از 30ماشين نشود.
صالحي افزود : با همين آبشار 30 تايي بيش از 85 تا 90 درصد مشخصات مورد نياز يک ماشين را مي توانيم استخراج کنيم و بقيه را پس از سال دهم انجام خواهيم داد .
وي اضافه کرد : اکنون 5 هزار و 60 ماشين سانتريفيوژ داريم که با توجه به ظرفيت غني سازي يک سو براي هر ماشين ، اکنون حدود 5 هزار و 60 سو ظرفيت غني سازي داريم که اين مقدار تا سال دهم براي توليد باقي مي ماند و البته علاوه بر اين ماشين هايي نيز براي تحقيقات داريم .
صالحي گفت : حدود 300 کيلو از اورانيوم غني سازي شده توليدي اين ماشين ها را مي توانيم ذخيره کنيم و بقيه را که حدود 700 تا 800 کيلو مي شود مي توانيم رقيق کنيم که اين کار به صرفه نيست و بهتر است آن را بفروشيم .
رئيس سازمان انرژي اتمي درباره مابه ازاي اورانيوم تحويلي ايران بر اساس برجام گفت : همانگونه که مقام معظم رهبري تاکيد کردند که مرحله به مرحله اقدامات خود را بايد انجام دهيم ما توانستيم مابه ازا را بياوريم اما هنوز اورانيوم غني شده را تحويل نداديم و در زمان مقرر تحويل خواهيم داد .
وي با اشاره به اينکه کيک زرد را به عنوان ما به ازا تحويل گرفتيم افزود : ميزان کيک زردي که تحويل گرفتيم فوق العاده است و جاي افتخار دارد .
صالحي در پاسخ به اين پرسش که آيا کارخانه توليد کيک زرد ما تعطيل مي شود و آيا محدوديتي در اين زمينه داريم ؟ گفت : خير ، اکتشاف و استخراج را انجام مي دهيم و هر سال استخراج ما افزايش مي يابد زيرا برخي معادن جديد نيز وارد فرآيند مي شود .